"" ○|▲ FEEL the VIBES ϟ: Asasi TESL : Interview

Saturday, April 16, 2011

Asasi TESL : Interview

oh , penat gila hari nih . Pagi pagi lagi dah bangun cz ada interview Asasi TESL di UiTM , Kuantan . I was so freaking nervous . Kuantan is just 2 hours from my home . So , dalam pukul 10:30 a.m camtuh , dah bertolak ke sana . Sampai sana dalam pukul 12.30 . Then , terus pergi lunch . Aku memang takde selera langsung nak makan kalau dah nervous camnih . Macam masa ambil result SPM dulu , minum air ja . :) Makan lunch tadi pun , mintak nasi separuh je , tuh pun tak habis , hehe . Punya lah nervous . Sampai sampai je sana . Tiba -tiba , ada mamat nih tegur , "Eh , Inshirah eh ?" . I was like , "Yeah , Munawwar eh ?" . My mom was like , "Kenal pulak eh?" Then , Munawwar said , "Muka macam niena" . Then borak2 jap . Aku pun pergi check nama aku . Aku punya PANEL 1 , number 19 . Agak lambat jugak lah . Dia ada 3 Panel . Munawwar tu sesi pagi , aku sesi petang . Dia dah nak habis dah , tengah tunggu turn interview , aku pulak tunggu turn nak masuk exam . Then , jumpa pulak dengan Aunt Ina , orang Dungun jugak . Aku suka sangat makan choc cake dia dulu dulu . Hehe . Aku kenal anak dia , tapi tak de lah kawan sangat kan . Dipendekkan cerita , tibalah masanya nak masuk bilik exam . Borak2 jap dengan kawan baru yang duduk sebelah . Then , lecturer pun masuk bagi kertas exam . Bukak je soalan . Fuhh , bapak susah gila soalan . Dia ada 2 part. Part A pasal READING COMPREHENSION and Part B pulak pasal ESSAY WRITING . Part A tuh , gila nak mampus aku jawab  Ayat dia , bapak extreme nya . High level betul ayat dia . Aku main hentam je . Hehe . Then Essay pulak pasal Benefits of using social networks such as Facebook , Myspace , bla bla .... Yang essay tuh boleh gak aku jawab cz dah macam familiar kan dengan soalan tu . :) After one hour , time's up ! So , hantar lah . Then , tunggu turn untuk diinterview pulak . Aishh , nervous gila . Dah lah aku tak berapa nak hafal lagi script tuh . Tak boleh nak focus lah . Then , duduk jap sambil baca script . Borak2 ngan orang sebelah . Tanya tanya orang yang dah pass interview , ada yang kena tanya pasal 1 Malaysians , Why TESL ? bla bla bla. Setelah satu jam lebih aku menunggu tibalah turn aku . Seriously , masuk je tempat interview , hilang semua dalam kepala hotak aku . HAHA . 

Interviewer : Nur Amirah Inshirah ,right
Me : Yeah (sambil bagi file and some other stuff)
Interviewer : Have a sit
Me : Okay , thanks
Interviewer : So , tell me about yourself
Me : I'm from ...bla bla , my hobby is bla bla , I love to read ....my fav novels is pretty little liars by Sara Shepard..
Interviewer : Tell me about the novel
Me : Well , it's the story of mystery killer .
Interviewer : Okay
Me : I enjoy watching movies , film adaptation bla bla , my parents bla bla ..
Interviewer : Who inspired you to choose this program ?
Me : **Dalam hati - alamak , nak jawab ape nih** Hmm , my parents for sure , and my favorite English teacher , Ms Caroline **OH shit , bukan Ms ! Puan Caroline . Damn **
Interviewer : Why you choose TESL?
Me : English is a unique subject ..bla bla bla
Interviewer : What extra-curricular activities you parcitipate ?
Me : **mampus ,nak jawab ape nih , aku bukan masuk pun English Debates** I didn't participate in any English activities but I've participated in National Physics Quiz and National Science Challenge , Olympiads Mathematics and other Science stuff
Interviewer : So , you're more into Science .
Me : Yeah . kind of 
Interviewer : What's the concept of 1 Malaysia for you ?
Me : Hmm , unity among different religions and hmmm *pause**apa eh bangsa dalam English? lupa pulak** 
Interviewer : Oh , you mean different races unite?
Me : Yeah , that's what I mean . 
Interviewer : What's the effect of 1 Malaysian ?
Me : Our country becomes safer , there's no demonstration. 
Interviewer : What's is your 1 Malaysians food ?
Me : Of course Roti Canai and Teh Tarik . Everybody loves and eats that right? :D
Interviewer : Yeah , well ,that's all Amirah . Thanks
Me : Oh okay , you're welcome . Thanks too . 

I was shaking hands with the both interviewers . Keluar je dari bilik tuh , I went to my mom ...

Me : Oh , thank God , lega gila
Mom : How's the interview?
Me : bla bla.. tapi yang tak bestnya dia tak tanya pasal current issues . Orang dah baca dah pasal election dekat Sarawak . nuclear power kat Japan .
Mom : Girl yang sebelum shera tadi dapat soalan pasal election
Me : Oh no , jealous nye . Tak aci betul . 

Then , kereta pun sampai. Terus balik ke rumah . Fuckin tired *.* Hope boleh lah dapat TESL nih . *crossing my fingers 

p/s : One of the interviewers is an Indian woman . It was funny cz I imagined I was talking with my English teacher , Puan Caroline . She's an Indian lady too . :) I really love Puan Carol . She's the best English teacher in the whole world !

"If you keep on believing, the dream that you wish will come true" - Cinderella